Danske film fanzines

Danske film fanzines

Af Thomas Winther

En kammerat sendte mig på et tidspunkt et indeks over science fiction fanzine-udgivelser i Danmark. At kigge i sådan et indeks gør, at man bliver klar over, hvor stor en kreativitet, der findes herhjemme blandt fans. Folk, der går så meget op i deres fandom, at de bare må dele den med andre. Man bliver også klar over hvor stor en viden, der ligger derude blandt folk. Viden, som for langt størstedelen af befolkningen kan virke overflødig, men som for folk med samme interesse er en guldgruppe. Ulempen ved et sådant indeks er, at man bliver klar over hvor mange udgivelser, der er kommet, som man aldrig kommer til at stifte bekendtskab med. Generelt for zines gælder det, at så snart første oplag er solgt, er det yderst sjældent, at der trykkes flere. Det er også de færreste af magasinerne som er blevet pligtafleveret til det Kongelige Bibliotek eller som er blevet købt af biblioteker, så det er kun sjældent muligt at skaffe sig adgang til dem ad den vej. Hvis man mangler en bog i sin samling, gælder det om at holde øje med antikvariaterne, hvor en sådan med tiden vil dukke op, men for fanzines, er der langt imellem at man finder gamle numre. Man kan være heldig at komme forbi et sted, hvor de har en stak til at ligge bag en masse rod. Så gælder det bare om at få sikret sig disse, da der kan gå lang tid, inden man finder dem andre steder. Man kan også være heldig at zinets redaktør i sine gemmer alligevel, eller at andre samlere har et ekstra eksemplar liggende man kan få fingrene i. Generelt må man indstille sig på at det kan tage tid at finde de zines man måtte mangle.

Det omtalte indeks var over Science Fiction-fanzine-udgivelser herhjemme, og det var skræmmende få af disse blade jeg havde. Men inden for fanzines har det nu også nærmere været film-zines jeg har dyrket, og et dækkende indeks over disse har jeg ikke kunnet finde – derfor denne artikel/oversigt.

De blade, som jeg her vil skrive om er meget forskellige, og alligevel meget ens. Det meget forskellige ligger i den stil, de er skrevet i. Nogle er meget professionelt skrevet, med lange artikler og med et godt layout. Andre er blevet skrevet efterhånden, som de beskrevne film er blevet set og er rodet sat op. Fælles er det dog, at der ligger en kærlighed til de film, der beskrives. Det er også kendetegnende i de ældre af bladene, at det i dagene før internettet var svært at opspore oplysninger om disse film. De genres, der skrives om, er mange og forskellige. Det fælles er egentligt bare, at de etablerede filmmedier ikke beskriver dem (ret ofte i alt fald). Vi finder genrer som: gore, blaxploitation, spaghettiwesterns, science fiction, Hammer horror, sleaze, trash, fantasy… og listen fortsætter. Disse blade adskiller sig derfor fra de filmblade man ellers ser (og har set), som Levende Billeder, Kosmorama, Mifune og Ekko.

Her vil jeg dog lige snige en note ind om at alle numre at Kosmorama nu er frit tilgængelige på nettet på https://www.kosmorama.org/kosmorama/arkiv. I nr. 190 (Vinter 1989) “Skrækfilmen – er vor sidste protestfil” af Steen Schapiro, og som bør nævnes i sammen med disse fanzines da den er samtidig med de første af disse.

Det er snart ved at være mange år siden, jeg stiftede bekendtskab med mit første filmfanzine. En kammerat købte det enlige nummer af Inferno, som lå i en stak rollespilsblade hos en boghandler i Herning. Vi forsøgte at kontakte redaktøren, men uden held, så i lang tid var dette blad det eneste, jeg kendte. Mange år senere flyttede jeg til København og fandt her butikker, der rent faktisk havde de andre numre af dette blad. Samtidig købte jeg bladene Mondo Franko, Stay Sick! og Absurd. Jeg besluttede mig til selv at skrive en artikel til et af disse blade og valgte Absurd, da det var det mest seriøse af disse blade (sorry Frank og Jack). Artiklen blev om filmatiseringer af H.P.Lovecraft-film. For at færdiggøre denne artikel tog jeg kontakt til redaktøren af Mondo Franko, da det i hans blad fremgik, at han havde et par af de film, jeg manglede at få set. Det var nærmere det telefonopkald, end den artikel jeg endte med at skrive, der trak mig ind i fanzine-verdenen. Her har jeg så selv har skrevet for Stay Sick! og Obskuriøst, samt til Star Wars-bladet Tatooine Suns, udgivet fanzinet Nyarlathotep, og redigeret Himmelskibet.

Meningen med denne tekst var at bringe et indeks over de filmfanzines, der er kommet herhjemme. Jeg har medtaget alle dem jeg kender til, men som tidligere skrevet, så lever sådanne blade et forunderligt liv, så der kan sagtens være nogle, jeg ikke kender, som burde have været på denne liste.

Dette er tænkt som en dynamisk artikel. Efterhånden som der kommer nye fanzines, eller jeg finder nogle af de gamle, vil listen herunder bliver forøget. Ind til nu er artiklen blevet opdateret med samme frekvens som flere af disse zines er udkommet, dvs. med flere års mellemrum. Første udgave af artiklen blev skrevet omkring 2004, men første store opdatering var i 2014, hvor Rasmus Wichmann fra Horrorsiden bidrog med scan af forsiderne.

Kender du til blade der burde være på denne liste, så er du velkommen til at skrive.

artikel_fanzine-TwoZoneTWO-Zone
Redaktør: Peder Pedersen
For rigtigt at understrege hvor meget TWO-ZONE var lavet af fans for fans, var bladet gratis. Det var en lille A5 udgivelse, men med et flot layout og fuldt med anmeldelser og artikler. Der er en pæn del annoncer i bladet, for når det nu er gratis, skulle det finansieres på anden vis.

  • nr.1 1988, A5, 28 sider
  • nr.2 1988, A5, 28 sider
  • nr.3 1988, A5, 28 sider
  • nr.4 1988, A5, 32 sider

Se forside galleri

artikel_fanzine-infernoInferno
Redaktør: Peder Pedersen
Two-Zone skiftede navn til Inferno og specielt ved de sidste numre var det tydeligt, at ambitionen var at udgive et rigtigt professionelt filmblad. Mange af de redaktør-/skribentnavne, som du vil se længere fremme i denne artikel startede deres dage på dette blad, så i et vist omfang kan man sige, at dette blad udgør et fundament inden for danske filmfanzines. (I Stay Sick nr.1 blev der bragt en længere feature om Inferno).

I 2017 udkom nr. 12 under titlen Inferno Resurrected. Dette var 23 år efter nr. 11, og indeholder interviews med VHS-storsamleren Hans-Jørn Reimer og Dennis Lowe som lavede special effects på Alien og The Empire Strikes Back. Bladet indeholder også en meget udførlig guide til serial killer film. I alt 201 seriemor-der film bliver omtalt, i denne omfattende gennemgang.

Update: Hør mere om Inferno i podcasten Stegelcast

  • nr.1, 1989, A5, 32 sider
  • nr.2, 1990, A5, 32 sider
  • nr.3, 1990, A5, 40 sider
  • nr.4, 1990, A5, 40 sider
  • nr.5, 1991, A5, 40 sider
  • nr.6, 1991, A5, 40 sider
  • nr.92/1(7), 1992, A5, 32 sider
  • nr.92/2(8), 1992, A4, 40 sider
  • nr.93/1-2(9), 1993, A4, 60 sider
  • nr.93/3-4(10), 1993, A4, 60 sider
  • nr.11, 1994, A4, 76 sider
  • nr.12, 2017, A4, 130 sider

Se forside galleri

artikel_fanzine-phenomenaPhenomena, Evil-Mail & Aenigma
Redaktør: Søren Henrik Jacobsen
Phenomena er i A5, med meget tekst og få billeder. Men her er alt hvad der bør være af anmeldelser af både film og bøger, debatindlæg og artikler. De første 4 numre udkom med 1 måneds mellemrum, hvorefter redaktøren kørte død i det så der kom kun 2 yderligere numre, men at bladet ville stoppe annoncerede han allerede i nr.5.  Phenomena var ikke redaktøren Søren Henrik Jacobsens første horror projekt. Evil mail var små nyhedsbreve (10 stk. i alt) der blev lavet i et meget lille oplæg, men heldigvis samlede Klaus Johansen disse og udgav dem samlet i 1992. Samme år udgav Søren Henrik Jacobsen bladet Aenigma som ikke så meget et zine som en generel opsummering. De 12 sider er skrevet ud i en køre, og er en lang kommentar om de fanzines der udkom på dette tidspunkt. Han har også udgivet et zinet Lydsporet der omhandler filmmusik.

artikel_fanzine-evilmailI Phenomena nr.3 er science fiction fanzine Amazing Space 6 vedhæftet som et 8 siders tillæg, og der kan findes en oversigt over disse blade på Klaus Johansens hjemmeside.
Søren Henrik Jacobsen har nu bloggen: gyserblog

Flere af Søren Henrik Jacobsens zines kunne tidligere  downloades fra uncut.dk, men denne side er nu lukket. De kan dog stadig findes via archive.org. Jack J. har også skrevet en artikel om ham, som kan findes her.

  • nr.1, 1989, A5, 20 sider
  • nr.2, 1989, A5, 20 sider
  • nr.3, 1989, A5, 20 sider
  • nr.4, 1990, A5, 16 sider
  • nr.5, 1990, A5, 28 sider
  • nr.6, 1990, A5, 26 sider
  • Evil-Mail (samlet), 1992, 26 sider
  • Aenigma, 1992, 26 sider

Se forside galleri

artikel_fanzine-darklandsDarklands
Redaktør: Torben Simonsen
Oplægget til dette zine er at det skulle være et diskussionsforum. I nummer 1 er der et længere debatoplæg om splatterfilm, en oplæg som der følges op på i nr.2. Nr.2 handler mere om horror bøger end om film. Fremhæves skal artiklen om Edgar Allan Poes historie ”Den sorte kat” i nr.1 og artiklen om Dracula i nr.2. Nr.2 er desuden et temanummer om David Lynch.

  • nr.1 1990, A5, 24 sider
  • nr.2 1990, A5, 28 sider

Se forside galleri

artikel_fanzine-bloodydarlingsBloody Darlings
Redaktør: Lars von Hegnet
Bloody Darlings var ofte en noget tyk udgivelse og ikke altid hæftet sammen, men det var noget, der passede til dets layout, der var lavet med saks og kopimaskine (i fanzine-kredse var dette et velkendt fænomen at lave blade på for små 10 år siden og kendt under betegnelsen “klippe-klistre”-metoden). Dette blad kan godt ses som et modstykke til Inferno, uden at jeg skal kunne sige, om det var tænkt sådan. Bladet indeholdt masser af anmeldelser, som det godt kunne virke, som om de var skrevet ud i een lang køre. Bladet bar virkeligt præg af at være skrevet, fordi redaktøren Lars von Hegnet ikke kunne lade være og bare måtte berette om de film, han så, og den viden han havde om disse. Hvis man kan tale om et undergrunds-look, så må man sige, at dette blad lever fuldt op til det.

  • nr.1, 1990, A4, 24 sider (finde i tre udgaver med henholdsvis rød, gul og grøn forside)
  • nr.2, 1990, A4, 24 sider
  • nr.3, 1991, A4, 24 sider
  • nr.4, 1992, A5, 32 sider
  • nr.5, 1993, A5, 32 sider
  • nr.6, 1993, A5, 32 sider
  • nr.7, 1994, A5, 40 sider
  • nr.8, 1994, A5, 44 sider
  • nr.9, 1995, A5, 52 sider (findes med to forskellige omslag. Havde et “tillæg”…løst vedlagt om danske amatør home movies)
  • nr.10, 1996, A5, 48 sider (finde i to udgaver med henholdsvis blå og rød forside)
  • nr.11, 1997, A5, 64 sider
  • nr.12, 1998, A5, 64 sider
  • nr.13, 1998, A5, 36+60 sider
  • nr.14/15, 1999, A5, 88 sider
  • nr.16/17, 2000, A5, 94 sider (uncut.dk anmeldelse via archive.org)
  • nr.18, 2001, A5, 52+52 sider (uncut.dk anmeldelse via archive.org)

Se forside galleri

artikel_fanzine-TraumaTrauma
Redaktør: Kristian P. Mølgaard
Trauma er et engelsksproget blad der har rod herhjemme i Danmark, men som også har skribenter fra andre lande. Det blev solgt i en række europæiske lande, og nr. 1 blev sågar solgt i 4000 eksemplarer i USA. Der var altid en række spændende interviews i bladet, sammen med artikler og anmeldelser. Med hensyn til layout, virker det mere professionelt end fanzine agtigt, men det skal ikke lægges dem til last. Efter nr.5 valgt redaktionen at overføre bladet til internettet, og fortsætte det online. Opdatering: Det lader til at hjemmesiden lukkede om kring 2020, så nu må man på archive.org for at finde den

www.trauma-magazine.com på archive.org

  • nr.1, 1993, A4, 46 sider
  • nr.2, 1994, A4, 52 sider
  • nr.3, 1995, A4, 52 sider
  • nr.4, 1996, A4, 56 sider
  • artikel_fanzine-somethingweirdnr.5, 1996, A4, 56 sider

Se forside galleri

Something Weird
Redaktør: Alan Andersen
Dette fanzine blev udgivet, og gratis delt ud af foreningen Something weird – foreningen til horrorfilmens fremme, der hold til omkring foretningen Rock Uglen.

  • nr.1/2, 91?, A5, 16 sider
  • nr.1, 91/92?, xx sider
  • nr.2, 92?, A5, 24 sider

Se forside galleri

Mondo Franko-bladene
Redaktør: Frank Brahe
artikel_fanzine-mondofranko4 filmblade er det blevet til fra Franks hånd, med forskellige titler. Mondo Franko, Ultimo Mondo Franko, Franks Hermetiske Garage og Mondo Franko 3. Mondo Franko-bladene er mest af alt fyldte med anmeldelser af film, men enkelte artikler er der også blevet plads til. Franks Hermetiske Garage er lidt en afstikker, da der også er masser af bøger og tegneserier beskrevet heri. Bladet har som alle de andre helt sin egen stil. Det er ikke den dybe research, der kendetegner redaktørens arbejde, men derimod masser af personlighed. Frank startede som skribent i Bloody Darlings, men efterhånden som dette blad fik længere mellem udgivelserne, fik han blod på tanden til at udgives sit eget. Frank er nu holdt op med at udgive filmfanzines, men han udgiver fra tid til anden bøger og andre blade, og har samarbejdet med Erwin Neutzsky-Wulff og Rune T. Kidde. Frank blev interviewet i Obskuriøst 5/6.

Se forside galleri

artikel_fanzine-absurdAbsurd
Redaktør: Kenneth Eriksen
Dette er kompakte blade med masser af tekst til flere timers læsning. Fokus er mere på artikler, end på anmeldelser. Der er kommet 6 numre af dette blad. Redaktøren Kenneth har haft kørt salg af genrefilm på nettet men siden er nu lukket og adressen overtaget af en anden.

  • nr.1, 1998, A5, 44 sider
  • nr.2, 1999, A5, 42 sider
  • nr.3, 2000, A5, 64 sider
  • nr.4, 2000, A5, 68 sider
  • nr.5, 2001, A5, 80 sider
  • nr.6, 2002, A4, 44 sider

Uncut.dk Anmeldelser af Absurd kan læses på archive.org

Se forside galleri

artikel_fanzine-staysickBanned in Britain & Stay Sick!
Redaktør: Jack J
Jack J’s første zine hed Banned in Britain og var med tekster udelukkende på engelsk. Efter lang tid startede han så bladet Stay Sick! (som er på dansk) og fyldte det med meget personlighed, humor, holdninger til de film han ser og de genres han elsker. Efter 10 år udkom så Banned in Britain nr.2 . To blade fordelt over to årtusinder, i bedste fanzine stil.  Jack har også lavet zinet: Horror-film På Dansk TV, der kun blev et one-shot. Begge numre af Banned in Britain kan læses online, se mere på Jack Js blog. Her er også materiale fra det aldrig udkomne Stay Sick nr 5.

http://enlejemordersertilbagepaadansk.blogspot.dk/
artikel_fanzine-BIB
Læs om Banned in Britain på ziniwiki.com

http://its-grim-up-north-publishing.blogspot.co.uk/

  • BIB 1, 1994, A5, 32 sider
  • BIB 2, 2004, A5, 32 sider
  • Horror-film På Dansk TV #1, 1999, A5, 4 sider
  • SS! 0, 1999, A5, 8 sider
  • SS! 1, 2000, A5, 68 sider (anden udgaven af nr.1 indeholder også nr.0 + Horror-film På Dansk TV #1)
  • SS! 2, 2001, A5, 76 sider (findes også i en A4 udgave)
  • SS! 3, 2001, A5, 80 sider
  • SS! 4, 2003, A5, 64+64 sider

Stay Sick og BIB kan nu findes online på archive.org

Uncut.dk Anmeldelser af Stay Sick kan læses på archive.org

Se forside galleri

Obs12FrontpageFinalObskuriøst
Redaktør: Henrik Larsen
Dette blad har ikke på så mange sider pr. nummer, som de fleste af de andre blade nævnt her. Til gengæld er det i det blad, hvor de længste og mest dybdegående artikler findes. Ét af de mest interessante numre er nr. 4, der fortæller om de endnu ældre blades historie. Henrik Larsen ved meget og det han ikke ved, får han andre til at skrive om.

http://www.cultmovies.dk/obskur/

http://obskurioest.blogspot.dk/

  • nr.0, 2001, A4, 8 sider
  • nr.1, 2001, A4, 16 sider
  • nr.2, 2002, A4, 16 sider
  • nr.3, 2002, A4, 16 sider
  • nr.4, 2002, A4, 16 sider
  • nr.5/6, 2003, A4, 48 sider
  • nr.7, 2003, A4, 16 sider (specialnummer til Copenhagen film fair 03. Materialet er genoptrykt i nr. 7/8)
  • nr.7/8, 2004, A4, 32 sider
  • nr.9, 2004, A4, 32 sider
  • nr.10 (X), 2006, A4, 32 sider
  • nr.11, 2009, A4, 16 sider (udgivet som indlæg i Himmelskibet nr. 20)
  • nr.12, 2013, A4, 32 sider

De første numre kan nu findes online på archive.org

Se forside galleri

artikel_fanzine-extaseeXtase
Redaktør: Nils Markvardsen
Klaus Kinski, Sergio Leone, ekstreme japanere og Guinea Pig-filmene (som nogle troede var Snuff film) er nogle af emnerne i denne udgivelse. Bladet har mere udseende af et filmmagasin, end af et fanzine, men det skal det ikke høre et eneste ondt ord for. Redaktøren er Nils Markvardsen, et navn, som man også vil finde på skribentlisten i en række andre blade.

  • nr.1, 2003, A4, 64 sider
  • nr.2, 2004, A4, 80 sider

Se forside galleri

artikel_fanzine-sCattersCatter
Redaktør: Jesper Moerch
Layoutmæssigt var sCatter nok det flotteste af filmfanzinesne er sCatter. Bladet er/var dedikeret til horrorgenren og derfor lige guf for mig. Redaktøren Jesper Moerch harhavde været med lige siden Inferno-dagene, men dette ervar hans første blad som redaktør. Første nummer var spækket med asiatisk horror, zombiefilm og en lang artikel om punkbandet The Misfits. Andet nummer af sCatter er mere af samme gode skuffe. Siden har Jesper Moerch lavet dvd-forsider for Another World Entertainment.

  • nr.1, 2004, A4, 52 sider
  • nr.2, 2004, A4, 56 sider

Uncut.dk Anmeldelser af sCatter kan læses på archive.org

Se forside galleri

artikel_fanzine-uncutUncut special
Redaktør:
Selvom jeg ikke er meget for at indrømme det, så er internettet den største kilde til informationer om genrer film. Den eneste side, jeg dog vil nævne har er Uncut. Grunden til, at denne side får lov til at blive nævnt her, er at folkene der skriver på denne side, også ofte skriver i de forskellige fanzines, som er nævnt ovenfor. En enkelt bladudgivelse er det dog blevet til. I 2003 udsendte de et lille 16 siders A5-blad om Motorsavsmassakren (The Texas Chainsaw Massacre) i forbindelse med filmens repremieren i Danmark. Bladet har undertitlen Uncut special nr.1, men ind til videre er der ikke udkommet flere.

www.uncut.dk via archive.org

  • nr.1, 2003, A5, 16 sider

artikel_fanzine-DarioArgentoDario Argento
Redaktør: Bo Gorzelak Pedersen
Rikke Schubart havde i sin bog I lyst og død affejet instruktøren Dario Argento ganske kort. Det faldt Bo Gorzelak Pedersen for brystet. Så for at forsvare Argento udgav han et lille blad der udelukkende hyldede ham i tre artikler. En lille sag, men et must for et fan.
Læs om bladet på:
Uncut.dk
Planet Pulp

  • nr.1, 2004, A5, 28 sider

filmtozzen_01Filmtozzen
Redaktør: Lars von Hegnet
Lars von Hegnet er tilbage med et nyt blad. Han gjorde selv en del ud af at fortælle at dette ikke var et nyt Bloody Darlings, selvom det mindede en del om det. Bladet var lige som Darlings rodet sat op og halvdårligt kopieret, sådan som et rigtigt fanzine var det! 😉

Lars har siden haft et filmmagasin på TV i Aalborg. Se trailer for programmet på youtube.

Se forside galleri

BathosBathos
Redaktør: Erwin Neutzsky-Wulff
Dette zine er skrevet af Erwin Neutzsky-Wulff, og er til forskel fra andre zines udkommet både i stort antal (over 100 numre i alt) og med meget korte mellemrum imellem numrene. Jeg stod ret hurtigt af i forhold til at samle disse, specielt fordi meget af stoffet intet havde med filmfandom at gøre. Jeg kan derfor ikke give en oversigt her, men vil henvise til hans hjemmeside. Efterfølgende har Neutzsky-Wulff udgivet bogen “Horror and science fiction in the cinema before 1980”, en udgivelse på 470 sider i A4 format, så det er mange film han får omtalt deri.

Sick in the Head!
Red: Peter Ryberg Larsen
Her er tale om et projekt skabt af ægte kærlighed til alle de gamle zines. Ikke alene er det sort-hvide look og tegneserie-side skabt med fotos en perfekt gengivelse af stilen i de gamle zines, men det er også et flot stykke layouting i sin egen ret. Det første nummer indeholder et interview med Jesper Moerch fra sCatter, og denne senere arbejde for Another World Entertainment.

  • nr.1, 2012, A5, 44 sider

http://www.n0x.dk/sith/

N4-forsideNyarlathotep
Redaktør: Thomas Winther
Da jeg selv fik lyst til at kaste mig ud i at udgive et zine var jeg kommet til den erkendelse at der næppe var meget jeg ville kunne bidrage med i forhold til horrorfilm, som de andre zines ikke allerede dækkede. Mit zine fik derfor en mere litterært vinkel og omhandlede forfatteren H.P. Lovecraft i et hav af forskellige vinkler.

www.hplovecraft.dk

  • Nr. 1, 2003, A5, 84 sider
  • Nr. 2, 2005, A5, 108 sider
  • Nr. 3, 2005, A5, 32 sider
  • Nr. 4, 2011, A5, 48 sider
  • Nr. 5, 2019, A5, 72 sider

Andre ressourcer om fanzines:

http://www.uncut.dk/UNCUT/artikler.html

http://horrorsiden.dk/emne/fanzine/

Det faniske pdf-bibliotek

http://www.fanzine.dk/category/fanzines

Tak til alle de der har hjulpet mig med at skrive denne tekst (specielt tak til Jack J., Janus Andersen, Frank Brahe, Torben Simonsen – og Rasmus Wichmann, der har scannet alle forsiderne), og ikke mindst tak til alle redaktørerne og skribenterne af de mange fanzines.

-Thomas Winther

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.