Interessegrupper

Formelle

Genre-grupper

Medie-grupper

Andre grupper

Artikel

En introduktion til Douglas Adams og The Hitchhiker's Guide to the Universe

af Olav M.J. Christiansen

'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' eller 'Håndbog for vakse galakseblaffere'. Kært barn har mange navne.

Douglas Adams' roman der startede i 1978 som et radiospil på BBC og senere blev til både en TV-serie, en trilogi (i fem dele), et computerspil, en tegneserie og nu også en biograffilm, er i den grad gået hen og blevet kult indenfor science fiction-fankredse (og udenfor).

Således ved næsten alle hvad man snakker om hvis man nævner tallet '42', begrebet Don't panic er næsten gået ind i det danske sprog, og babelfisken fra historien er ligefrem gået hen og blevet virkelighed (næsten da).

Hvad er det så der tiltrækker folk ved Adams og Hitchhiker? Det er nok svært med få ord at beskrive hvad der gjorde Hitchhiker til kult og Adams til en kendt forfatter næsten 'overnight'. Men én ting er sikkert: Det er ikke bare en kortvarig tendens, men et fænomen der er kommet for at blive - selv om Douglas Adams selv døde alt for tidligt i 2001 (kun 49 år gammel). Bogen bliver stadig læst her 25 år efter og er nu blevet nyoversat til dansk i forbindelse med premieren på filmen. Den nye oversættelse kommer fra Aschehough. Læs de første kapitler her: http://www.dr.dk/kultur/Bog/Tekster/Oplag0/blafferens_galakseguide.asp. Bogen kan dog stadig fås i den gamle oversættelse fra Tellerup (denne kan også lånes på biblioteket).

Om filmen:

Douglas Adams skrev selv manuskriptet til den kommende film inden han døde, og blev også krediteret som 'executive producer'. Læs f.eks. følgende nyhed fra BBC: news.bbc.co.uk.

Filmen fik dog først premiere flere år efter hans død, så han fik aldrig selv set resultatet. Derimod var han selv med til at lave tv-serien som filmen har lånt en del fra (den kan iøvrigt også anbefales). Bl.a. er temaet fra filmen det samme som i tv-serien, og selv om den nye film har fået en ny Marvin (den manio-depressive robot), så gæsteoptræder den gamle Marvin fra tv-serien i en lille cameo-rolle.

Læs mere her om filmens tilblivelse: www.dr.dk

Mere om filmen her (på engelsk): www.imdb.com/title/tt0371724.

Se traileren her

Anmeldelser af filmen på dansk:

Foreninger

Hvad gør man så hvis man er bidt af Douglas Adams og Hitchhiker, men mangler nogen at snakke om det med? Tja, der findes ikke i Danmark nogen egentlig klub for Douglas Adams, men der findes indtil flere science fiction-klubber hvor man kan mødes med ligesindede og måske få nogle tip om andre bøger, film, forfattere osv. der er i samme stil. Se listen over foreninger på www.fantastik.dk/links/link-foreninger.html.

I f.eks. Fantastik er Hitchhiker både blevet diskuteret i film-gruppen og science fiction-gruppen.

I England findes der en stor forening som bl.a. var med på årets Worldcon i Glasgow: ZZ9 Plural Z Alpha. Ved den lejlighed var det bl.a. muligt at forsøge sig med håndklædekast (husk altid hvor dit håndklæde er).

Links - mere læsestof

Udvalgte links på dansk om Douglas Adams og Hitchhiker:

Danske anmeldelser af bogen:
Engelsksprogede links:
Vidste du?

... at Douglas Adams skrev både til Dr. Who, Not! The Nine O'Clock News og Monty Python

Led selv videre på Google PS: Apropos Google. Kender du Googles lommeregner?. Prøv at indtaste følgende sætning i lommeregneren (præcist som den står her): what is the answer to life, the universe, and everything?