Interessegrupper

Formelle

Genre-grupper

Medie-grupper

Andre grupper

Artikel

Vintage Star Wars

Artikel af Henrik Wulff Rasmussen

Denne artikel omhandler de gamle Kenner Star Wars figurer fra perioden 1977 - 1985, som er nogle af de allermest populære Star Wars samleobjekter. Personligt har jeg samlet på dem siden en lørdag i 1984, hvor jeg fik min første figur. Nu lidt om baggrunden og distributionen af figurerne.

The Early Bird Set

De første figurer blev produceret i 1977, og var planlagt til at skulle indgå i julehandlen 1977, men Kenner havde problemer, idet de ikke havde noget færdigt produkt at sende på markedet. Da var det, at den berømte "Early Bird Certifikate Package" blev til. Dette var en pakke, der indeholdte en pap-scene med plads til de første 12 figurer, nogle overføringsbilleder samt en mail-in ordre på fire figurer (R2-D2, Chewbacca, Princess Leia Organa samt Luke Skywalker). Det er fra denne pakke, at Chewbacca's grønne armbrøst og Luke's teleskop lyssværd stammer. Det er dog ikke alle Chewbacca figurer fra sættet, der kom med den grønlige armbrøst, og langt fra alle Luke der kom med det såkaldte dobbelt teleskop lyssværd, langt de fleste havde det almindelige lyssværd. Begge disse variationer er også kommet på et såkaldt 12-back kort, men Luke med dobbeltteleskop lyssværd er meget sjælden på kort. "Early Bird" blev en Stor succes og er i dag et eftertragtet samlerobjekt.

Efter disse startvanskeligheder var overstået, gik det godt med produktionen af Star Wars figurer. I standard linien kom der ikke mindre end 96 forskellige. Hos en del af disse eksisterer der større eller mindre variationer, som jeg vil vende tilbage til senere i artiklen.

Figurerne kom i 8 serier, med et billede af den pågældende karakter og logoet fra den nyeste film på forsiden og samtlige figurer i serien på bagsiden. Dermed kom der logisk nok flere og flere figurer på bagsiden. De første to serier havde "Star Wars" logoet på forsiden, de næste tre "Empire Strikes Back", de næste to "Return of the Jedi". Serie 8 havde ikke et film logo på forsiden med i stedet ordet "Star Wars" skrevet med sølvfarvede bogstaver og neden under "The Power of The Force".

Star Wars (Kenner 1977 - 1979)

Der kom 12 figurer i den første serie (Luke Skywalker, Princess Leia Organa, R2-D2, Chewbacca, C-3PO, Han Solo, Ben "Obi-Wan" Kenobi, Darth Vader, Stormtrooper, Jawa, Sandpeople (Tusken Raider), og Death Squat Commander (Stardestroyer Commander). De fleste af disse figurer er i dag forholdsvis værdifulde, hvis de er i pæn stand og har alt udstyr.
Den næste serie bestod af 8 figurer (Greedo, Hammerhead, Snaggletooth, Walrus Man, Luke (X-Wing Pilot), R5-D4, Power Droid og Death Star Droid). Disse figurer er ikke særligt værdifulde, men er temmelig svære at få fat på herhjemme. Nogle mener også at Boba Fett hører til i denne serie, da det var muligt at få ham som "mail-in offer" fra disse figurer. Dermed består serien egentligtaget af 9 figurer, dog blev Boba Fett først produceret i 1979, og de andre i 1978. The Empire Strikes Back (Kenner 1980 - 1982)

Serie tre var den første serie med figurer fra The Empire stikes Back, og besod af følgende 11 figurer: (Luke (Bespin), Han Solo (Hoth), Lando Calrissian, Leia (Bespin), Bossk, IG-88, Rebel Soldier, FX-7, Imperial Stormtrooper (Hoth), Bespin Security Guard (white) samt Yoda).Den fjerde serie bestod af 9 figurer, disse er (Han Solo (Bespin), Leia (Hoth), Rebel Commander, Imperial Commander, AT-AT Driver, Dengar, Lobot, Ughnaught og 2-1B).Den femte serie, fra 1982, var den sidste serie med figurer fra The Empire Strikes Back, den bestod af 9 figurer (Luke (Hoth), C-3PO (removable limbs), R2-D2 (sencorscope), AT-AT Commander, Cloud Car Pilot, Bespin Security Guard (black), Imperial TIE Fighter Pilot, Zuckuss samt 4-LOM. Med lanceringen af de nye C-3PO og R2-D2 figurer udgik de tidligere figurer af disse to characters, så der kom reelt set kun 7 nye figurer, så der nu var en total på 48 forskelligere figurer. Kenner lavede en decideret fejl med to af disse figurer, idet de byttede om på navnene på Zuckuss og 4-LOM, de fleste samlere holder fast ved de fejlagtige navne som Kenner gav figurerne. Værdien af figurerne fra disse tre serier afhænger meget af hvilke figurer der er tale om. Som en tommelfingerregel kan siges at figurer med meget eller specielt udstyr (f.eks. Cloud Car Pilot, der ofte mangler sin walkie-talkie) har en forholdsvis høj værdi. Sjældenhed svinger ligeledes meget på disse figurer, de sjældneste er: 4-LOM, Zuckuss, BSG (black) og Cloud Car Pilot.

Return of the Jedi (Kenner 1983 - 1984)

Med de mange aliens i Return of the Jedi kom der virkelig gang I produktionen af figurer. Den første udgivelse til filmen, og dermed den sjette serie, bestod af ikke mindre end 17 forskellige figurer. (Admiral Ackbar, Luke (Jedi Knight), Leia (Boushh), Lando (Skiff Guard), General Madine, Nien Nunb, Rebel Commando, Biker Scout, Emperor's Royal Guard, Bib Fortuna, Squid Head, Ree-Yees, Gammorean Guard, Klaatu, Weequay, Chief Chirpa, Logray).Det kan diskuteres om serie syv bestod af 12 eller 14 figurer, idet nogle kort viser 77figurer på bagsiden og andre 79. Figurerne er (Han Solo (Trench Coat, Leia (Combat Poncho), Prune Face, B-Wing Pilot, The Emperor, AT-ST Driver, Klaatu (Skiff Guard), Nikto, Rancor Keeper, 8D8, Teebo, Wicket W. Warrick, Paploo og Lumat). De to figurer, der forårsager tvisten er Lumat og Paploo, som nogle mener hører med til serie 8. De to figurer er temmelig sjældne, og mange steder i Europa har de ikke været solgt i butikkerne, det gælder dog ikke Danmark, hvor de kunne købes.Power of the Force (Kenner 1985)

Serie otte er den meget omtalte "Power of the Force" serie, der bestod af 15 figurer, der alle er sjældne, nogle endog meget sjældne. Figurerne er følgende (Luke (Stormtrooper, Han Solo (Carbonite Chamber), A-Wing Pilot, Imperial Dignitary, Imperial Gunner, Warok, Romba, R2-D2 (pop-up lightsaber), Anakin Skywalker, Luke (Battle Poncho), Lando (General Pilot), Barada, Amanaman, EV-9D9 og Yak Face). Yak Face er meget sjælden i USA, da den aldrig blev solgt i butikkerne derovre, her i Danmark er EV-9D9 derimod den mest sjældne, da den så vidt vides ikke blev solgt herhjeme.Dette giver en total på 94 figurer, lægger man dertil de to udgåede C-3PO og R2-D2 fra den første serie fås en total på 96 figurer. Herudover eksisterer der nogle figurer, der kom i playsets og lignende. Her tænkes specielt på "Sy Snootles and The Rebo Band", der bestod af tre figurer (Max Rebo, Sy Snootles, Droopy McCool). Selvom disse tre figurer kun blev solgt samlet som en tre pakke, regnes de af langt de fleste samlere for ægte figurer. Andre mener, at også "figurer" som, Jabba the Hutt og Salacious Crumb fra "Jabba the Hutt", den trebenede R2-D2 fra "Droid Factory", Trash Monster fra "Death Star" og Probot fra "Turret & Probot" playsættene hører med til figurerne, her bliver meningerne dog mere delte. Generelt regnes de større væsner (Patrol Dewback, TaunTaun, Wampa og Rancor) ikke som figurer men som creatures.

Variationer

Figurerne blev støbt på fabrikker i Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, og Mexico, derfor kan det ikke undgås at der opstod variationer af en hel del af figurerne. Generelt skelnes der mellem tre typer variationer:
- variation i støbning (farve eller form)
- variation i maling
- variation i udstyr

Langt de fleste variationer eksisterede sideløbende, men der var dog enkelte der blev erstattet og dermed udgik. 

Udskiftede figurer

En af disse er den føromtalte Luke med dobbelt teleskop lyssværd. De første Luke figurer havde et dobbelt teleskop lyssværd, hvor den tynde del kunne trækkes ind i det tykkere rør. Sværdene blev, af økonomiske årsager, ret hurtigt ændret, så den tynde del nu kun var en lille spids, hvilket fik sværdet til at ligne en sammenslået paraply. Figuren er meget sjælden og meget værdifuld, og man skal være opmærksom på at der findes en del forfalskninger.Jawa med vinyl / plastic kappe er en af de mest kendte udskiftede figurer. Denne figur kom kun i de første sendinger, hvorefter den fik sin stofkutte. Figuren er en af de mest værdfulde på markedet, så pas også her godt på forfalskninger, hvis du planlægger at købe en.Den originale Han Solo figur fra serie et blev først støbt med et mindre hoved. Kenner synes at hovedet var ude af proportion med kroppen og skiftede det ud med det store hoved, der var endnu mere ude af proportion. Figuren er forholdsvis sjælden, men slet ikke så sjælden som mange tror, den er uden tvivl den mest almindelige af de udskiftede figurer.En anden ændret figur er den meget omtalte blue Snaggletooth. Figuren er meget anderledes end den senere røde Snaggletooh, den er meget højere (dog er overkroppen den samme form), har handsker og sølvstøvler, et lysere hoved og støbt i en helt anden farve. Denne figur kunne kun købes i Sears kæden i USA, kun i 1978, og kun på to måder: i Cantina Adventure Set (ikke at forveksle med Creature Cantina, der er et helt andet playset) og, hvad mange ikke ved, som en dobbeltpakke med Greedo. Figuren er temmelig sjælden, da en del playsets indeholdte den almindelige røde Snaggletooth, dog er prisen faldet på figuren de seneste år.Da Luke (Jedi Knight) figuren blev støbt var filmen ikke kommet ud, og Luke brugte et blåt sværd i traileren, så de første Luke (Jedi) figurer kom med blåt sværd, hvilket dog hurtigt blev udskiftet med et grønt som det han bruger i filmen. Denne figur er en af de mest almindelige af de udskiftede figurer, men dog forholdsvis værdifuld, specielt hvis den tillige har tryklås kappe og støbt hoved / malet hår. 

Darth Vader og Ben "Obi-Wan" Kenobi med dobbelt teleskop lyssværd har begge været i handlen, men er ekstremt sjældne, og der eksisterer langt flere falske end ægte eksemplarer. Begge figurer får selv sjældne figurer som DT Luke og Jawa (vinyl kappe) til at virke lige så almindelige som sne på Hoth. DT Ben Kenobi, regnes da også for den sjældneste af alle producerede Star Wars figurer i skarp kokurrence med den brasilianske Vlix .Den legendariske rocket firing Boba Fett eksisterer kun som prototype. Den har aldrig været solgt noget sted i verden. Den blev betragtet som farlig for børn, der kunne komme til at ramme sig i øjet med raketten. Årsagen skal findes i at rivalen Mattel havde uheld med "Battlestar Galactica" legetøjet, hvor børn var kommet til skade af at lege med det.

Figurer som den rødkåbede Bib Fortuna, sortkåbede Luke Skywaler og Squid Head med sort kappe og guldbælte, der alle kunne ses bag på figur-kortene eksisterer ligeledes kun som prototyper. 

Variationer, der blev solgt sideløbende

Herudover eksisterer der som sagt en del større eller mindre variationer, der blev solgt sideløbende. De mest interessante er her de såkaldte tri-logo variationer. Navnet skyldes at disse figurer kun findes på europæiske tri-logo kort. Men langt fra alle tri-logo kort kom med den specielle variation, på langt de fleste var den almindelige standard figur. Dermed er disse figurer forholdsvis sjældne, men mange af forskellene er ret små og dermed af begrænset interesse. Der er dog nogle få, hvor variationen er meget markant, disse er.
Boba Fett: støbt i et meget lysere plast.
Rebel Soldier: støbt i chokoladebrun, mod normalt karamelfarvet.
Luke (Bespin): Har meget mørke støvler
Luke (X-Wing Pilot): skarpere mindre gennemsigtig farve, hjælmen er malet hvid med meget skrøbelige logoer.
Greedo: Mørkere og skarpere grøn farve.
Imperial Stormrtooper (Hoth): Mindre anden stilling, flere detaljer, kappe med runde huller samt et unikt våben fra G.I. Joe serien. 
AT-AT Commander, lysere, højere og med meget bleg hud mod normalt orange hud.

En anden interessant type variation er de såkaldte male contra støbe variationer. 
Følgende figurer findes med henholdsvis støbt hoved og malet hår og vice versa.: Rebel Commando, Luke (Jedi Knight), General Madine (den med malet hår findes med både grønligt og gråt hår) og Klaatu. 
Følgende findes med henholdsvis støbte og malede lemmer: Admiral Ackbar (torso malet cremefarvet, oliven eller grå / torso støbt i gråbrunt; hænder støbt i rødt / hænder malet røde), Han Solo (Hoth) (ben støbt i brunt / ben støbt i blåt), Ree Yees (ærmer og ben støbt eller malet), Rebel Soldier (støbte støvler og malede bukser / støbte bukser og malede støvler).

Figurer med forskellig støbning er de mest interessante. Ingen kommer dog tilærmelses vis på højde med Han Solo's to forskellige hoveder, for slet ikke at tale om den blå Snaggletooth, der er så markant anderledes, at den ikke regnes for en variation, men i stedet en selvstændig figur. Der er dog andre af interesse, mest interessant er Tusken Raider der findes med hule eller massive "stænger" på kinderne. IG-88 findes med massive og hule øjne og der er også forskelle i den farve, hvor den ene er mere metalagtig end den anden.

Nogle variationer er kun forskelligt malet, sådanne variationer kan findes ved næsten alle figurer, da det kunne være svært at ramme præcist den samme farve fra gang til gang, og på de forskellige fabrikker, her skal dog kun nævnes de mest markante: Luke Skywalker (original) findes med følgende hårfarver: gul, lysebrun, brun, orange. Luke (Bespin) fines med følgende hårfarver: gul, grønbrun, rødbrun, desunden er der tri-logo versionen med mørkebrune støvler. General Madine som allerede nævnt med grønligt eller gråt hår foruden den med støbt hår. Ben Kenobi findes med hvidt eller gråt hår og med flere nuancer derimellem. Lando Calrissian havde til at starte med malet dorte øjne, senere fik han hvide øjne med sorte pupiller og hvide tænder, samtidig blev den støbt i en mørkere brun farve. Endelig findes 2-1B i matblå og metalblå. 

En anden type variation er dem hvor der er variation i udstyr. De vigtigste er her klart de ovenfor nævnte udskiftede figurer, men der er dog enkelte andre af betydning. Jawa'en fik som sagt udskiftet sin vinyl kappe med en stofkåbe, de sidste Jawa figure havde en mere silkeagtig kåbe at et mere solidt materiale. Dette er en af de endnu mere ukendte variationer, men den er på vej til at blive mere anerkendt. Ugnauht findes med tre forskellige typer forklæde; mørkeblåt, blåt og lilla, selvom det står i en af de mere kendte figurbøger, at den også findes med grønt forklæde er dette en fejl. Den mest kendte figur med variation i udstyr er Yoda, der findes med orange, lysebrun, brun eller grøn slange og med mørkebrun eller rødbrun stok. Der er ligeledes stor forskel på hudfarven på Yoda, der strækker sig fra lysegrøn over støvgrøn og matgrøn til dybgrøn. Den med lysegrøn hud hører sammen med den med orange slange og rødbrun stok, er den tidligste version af Yoda.

Litteratur:

Der eksisterer efterhånden en del bøger, der omhandler de gamle Kenner figurer. Nedenstående er alle bøger, der er læseværdige for samlere. En egentlig bog omhandlende variationer er dog ikke udgivet - endnu.

John Kellerman : Star Wars Vintage Action Figures

Stephen J. Sansweet : The Action Figure Archive

Stephen J. Sansweet : From Concept To Screen To Collectible

James T. McCallum : Irwin Toys: The Canadian Star Wars Connection