Tegneseriegruppen

Tegneserie-gruppen

Tegneserien

Intro af Tue Sørensen

Himmelskibet nr. 18Tegneserien er et overset medie. Det er en blanding af ord og billeder; faktisk spænder tegneseriemediet over ALT hvad der handler om ord, samt ALT hvad der handler om billeder, når bare de er kombineret (for det meste sekventielt). Tegneseriens potentiale er utroligt, og med den lave status mediet stadig har, kan en tegneserieentusiast næppe undgå at mene at tegneseriens virkelige storhedstid endnu ikke er oprindet, men ligger et sted ude i fremtiden.

Tegneserier bruges hovedsageligt til to ting: karikatur/humor og højdramatisk action. De fantastiske genrer er repræsenteret i særdeles vid udstrækning i sidstnævnte type historier: science fiction, superhelte, horror og fantasy. Eksotiske science fiction-landskaber og flyvende helte der skyder solplasma ud af hænderne koster nemlig det samme at tegne som en helt ordinær dagligdagssituation. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Tegneseriemediet er både overlegent og underlegent i forhold til prosa, fordi der kan illustreres og males i stedet for kun at beskrives, men illustrationerne kan mange gange ikke beskrive en situation fra ligeså mange synsvinkler, eller ligeså poetisk og følelsesladet, som et stykke velskrevet tekst.

Tegneseriens største styrker er dens visualitet, dens kreative kombinatorik og den givne tegners stærkt individuelle stil og teknik. Tegneserietegning er både en kunstform og et håndværk, og kvaliteten afhænger af hvor veludviklede begge disse aspekter af mediet er. Tegnerens succes afhænger desuden af hvor godt han eller hun arbejder sammen med forfatteren (medmindre selvfølgelig tegneren selv er forfatteren). Hertil kommer evt. rentegning, farvelægning, tekstning, m.m.

Tegneserien er altså et kollaborativt medie, hvor mange forskellige elementer skal gå op i en højere enhed. Der er meget der kan gå galt undervejs i den kreative proces, men, når det hele fungerer, så fungerer det til gengæld også fantastisk godt, og appellerer stærkt til den åbne læsers æstetiske sans.

Interessegruppen
Tegneserie-gruppen beskæftiger sig med de fantastiske genrer i tegneserieform – alt fra SF til superhelte og fantasy. Både originale værker og adaptations af film og bøger. Aktiviteter inkluderer møder med hyggesnak og tegneserie-læsning, samt produktion af artikler, anmeldelser og, hvis der er grundlag
for det, originalt tegneserie-materiale.
Mailliste
Maillisten anvendes til diskussioner om tegneserier indenfor alle fantastiske genrer. Endvidere bruges listen til planlægning af møder samt produktion af artikler, anmeldelser, originalt materiale m.v. Artikler m.v. koordineres med redaktionsgruppen. Generelle arrangementer koordineres evt. med arrangement-gruppen og kan annonceres på announce-listen.Generelle genrediskussioner (f.eks. indenfor science fiction, fantasy eller horror) bør holdes i de respektive grupper.